Blog Jelko: Wat kunnen we leren van Corona? - PCA

Wat kunnen we leren van Corona?

Blog Jelko: Wat kunnen we leren van Corona?

Corona raakt ons allemaal, direct of indirect. Binnen het gezin, bij de sportclub, in de supermarkt, online, overal zien en merken we de gevolgen die Corona heeft op ons leven en de maatschappij. Een roerige tijd waar we als maatschappij doorheen gaan. We maken ons zorgen over de gezondheid van onszelf en de mensen waar we om geven, maar ook over de beperkende maatregelen waardoor we niet kunnen doen wat we graag willen én de economische gevolgen op de middellange termijn.

We zien bij PCA de huidige pandemie niet alleen als bedreiging. Het is voor ons een moment om de keuzes en werkwijzen tegen het licht te houden. Een moment om te leren van deze periode. Wat kan slimmer, beter en sneller? Dat is iets wat mij bezighoudt.

SLIMMER omgaan met tijd

Pre-corona tijd reden we voor een afspraak met een klant het hele land door. Zoveel mogelijk bij de klant aan tafel, dat was het devies. Maar is dat wel wat de klant écht wil? Een terechte vraag volgens mij.

Voorbeeld; Voor een afspraak in Utrecht zit ik 1,5 uur in de auto, de afspraak duurt 2 uur en ik zit weer 1,5 uur terug in de auto. Dit betekent da ik 3 uur lang niet effectief beschikbaar ben voor deze en ander klanten. Zonde, want ik werk ook het liefst zo effectief mogelijk. Wanneer je dit bespreekt met de klant levert dat mooie inzichten op én een optimalere samenwerking.

Vandaar gaan we bij PCA zo veel mogelijk met de klant in gesprek om samen te bepalen of een afspraak on- of offline plaats gaat vinden. Voorbeeld; de kick-off van een project, de tussenevaluatie en de oplevering vinden op locatie plaats. Alle andere afspraken tijdens dit project worden door de projectgroep online georganiseerd. Uitgaande van (in totaal) 10 afspraken, betekent dit simpelweg: 70% minder kilometers en onnodige reistijd. En de feiten spreken voor zich: files in Nederland halveren al door slechts 8% minder verkeer.

Door efficiënter en slimmer te werken zien we dat er kostbare tijd vrijkomt. Die tijd kunnen we benutten om mee te denken en meer oog te hebben voor de ‘waarom-vragen’ in ons bedrijf en de bedrijven waarmee we samenwerken. We gaan beter nadenken over duurzame keuzes, de wereld is veranderd. We denk na over wat er slimmer, beter en sneller kan. Samen.

BETER voor het milieu

Naast een slimmere tijdsindeling kan er nog een belangrijk blijvend effect zijn van Corona op onze samenleving. Een beter milieu begint bij jezelf, en een beetje bij Corona. Een logisch gevolg van minder reiskilometers is het feit dat we gezamenlijk minder uitstoten én minder auto’s hoeven te produceren. Niet meer snel een vliegtuig pakken voor een meeting met een internationale klant, maar gewoon inbellen vanuit ons eigen thuiskantoor.

PCA is al geruime periode bewust bezig met de impact, ofwel ‘footprint’ die de organisatie achterlaat. Zo is er drie jaar geleden gestart met de aanschaf van elektrische auto’s. Het resultaat is dat wij eind 2020 al onze kilometers, die we dan nog maken, elektrisch afleggen. De elektriciteit die verbruikt wordt met het opladen van de elektrische voertuigen wordt opgewekt door de zonnepanelen op ons eigen dak van het PCA-pand.

SNELLER contact met elkaar
Daarnaast is corona een enorme driver geweest voor de digitalisering van onze samenleving. Zagen we voor de Corona-pandemie vaak nog beren op de weg en hoorden we vaak ‘digitalisering is lastig en duur’, zien we nu in dat digitalisering kan leiden tot sneller contact, slimmere processen en betere stuurinformatie.

Online vergaderen is populairder dan ooit. Met één klik op de knop ben je verbonden met collega’s, klanten en partners. De setting van een call is informeler, de jasjes en pakken blijven in de kast hangen en mensen voelen zich prettig in de thuisomgeving. Dat laatste levert wel eens hilarische momenten op; een blaffende hond, een deurbel die gaat, een peuter die een driftbrui krijgt op de achtergrond of roze- prinsessen behang in beeld, omdat de collega op de slaapkamer van zijn dochter een call doet. Om maar te spreken over de ‘mute’ knop die nog vaak aanstaat terwijl iemand midden in zijn verhaal zit…

Digitaal vergaderen is anders, mensen voelen dat ze in hetzelfde schuitje zitten en dat schept een bepaalde verbondenheid. We helpen elkaar om hier beter mee om te gaan en beginnen te wennen aan deze vorm tijdens de tweede Corona-golf. De feiten in Nederland spreken voor zich: Inmiddels vindt 65 procent van de ondervraagden online vergaderen net zo productief als vergaderen in een zaal. Eind maart was dit nog maar 43 procent!

Naast online vergaderen zien we ook de toename in de behoefte aan stuurinformatie. Deze behoefte komt primair voort uit digitalisering. Digitalisering leidt tot meer waardevolle data, wat weer leidt tot betere stuurinformatie. Op deze manier heb je nóg meer grip op processen binnen je bedrijf. Concreet: de vraag naar rapportages en BI-tooling neemt bij PCA snel toe. Iedereen begint de waarde van data en de bijbehorende stuurinformatie in te zien.

Ons kantoor als clubhuis?

De nieuwe vorm van werken zorgt ervoor dat de functie van ons kantoorpand verandert: het wordt een clubhuis. PCA is één team en we willen graag in het clubhuis zijn, ons pand. Om een bakje koffie te doen met collega’s, een potje te pingpongen of te sparren over een klant. Elkaar zien, korte lijnen en strak overleg: dat is het DNA van PCA. Dat wordt niet anders, alleen wordt het niet meer de standaard.

Ook ik tik dit vanaf de zolderkamer. We wisselen de minimale bezetting op kantoor goed af. Het vraagt flexibiliteit van de collega’s en proberen ons daar bewust van te zijn. We faciliteren een goede thuiswerkplek, worden verrast door leuke pakketjes, plannen vaste contactmomenten om alle collega’s aangehaakt te houden en doen er alles aan om het PCA team-gevoel niet te verliezen. We zijn hierin gelukkig niet alleen, want circa 60% van de Nederlanders wil na de crisis twee of meer thuiswerkdagen behouden en slechts 21% wil iedere dag naar kantoor.

 

De conclusie is dat we veel kunnen leren van deze periode. Laten we de positieve veranderingen vasthouden en dit met elkaar delen, online uiteraard! Alleen samen worden we slimmer, beter sneller!

Jelko

Ga terug naar het nieuws overzicht