Kunstmatige intelligentie ver-van-je-bed-show? - PCA

Kunstmatige intelligentie ver-van-je-bed-show?

Kunstmatige intelligentie ver-van-je-bed-show?

Gaan computers de wereld overnemen? Voorlopig niet, maar we laten de computer wel steeds vaker meedenken. Bij PCA maken we in ieder geval steeds vaker gebruik van AI (kunstmatige inteligentie) om onze diensten slimmer, beter en steller te maken.

Wat is AI?

Artificial intelligence of op z’n Nederlands: kunstmatige inteligentie, is het laten ‘denken’ door computers. Taken uitvoeren waarbij nagedacht moet worden, zonder dat daar een mens aan te pas komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een robot die schaak speelt. AI kom je steeds vaker tegen. Waarschijnlijk zonder dat je dat zelf door hebt. Denk aan het controleren of betalingen bij de bank echt zijn of niet, of het kiezen welke advertenties je te zien krijgt op Youtube.

Hoe wordt AI door PCA ingezet?

Binnen PCA wordt AI op 3 manieren ingezet en er wordt onderzoek gedaan hoe we dit kunnen verbeteren en uitbreiden.

Planningsautomatisering

Soms komt het voor dat ergens een klusje tussendoor gedaan moet worden, maar dat er die week geen tijd meer vrij is bij de vaklieden. Deze klus kan dan toch ingepland worden op het gewenste moment. De al ingeplande taken worden dan automatisch herpland. De planner hoeft dan enkel nog een controle slag te doen of de nieuwe planning naar wens is. Dit scheelt veel tijd.

Optimalisatie

Om op de plaats van bestemming te komen heeft een vakman al rekening gehouden met de reistijd. Soms komt het voor dat een route op de tijd van plannen de beste route is, maar op het moment van vertrek niet meer optimaal is. Dit kan komen door veranderende omstandigheden. Denk aan het weer of filevorming op bepaalde tijdstippen. Bij PCA onderzoeken we hoe we vooraf tijdens het plannen al rekening kunnen houden met dit soort veranderlijke omstandigheden.

Patroonherkenning

Patroonherkenning door computers. Dit wordt door PCA ingezet als onderdeel van data-analyse. Als een type taak bijvoorbeeld systematisch te ruim wordt ingepland, is het misschien verstandig om er in de toekomst iets minder tijd voor in te plannen. Dit wordt onder andere gedaan met behulp van neurale netwerken.

Een ander voorbeeld is het analyseren hoeveel taken er in één keer de status afgerond krijgen en bij welk type taken dit niet het geval is. Een oorzaak zou kunnen zijn dat schilderklussen op een dag met wisselvallig weer meer tijd in beslag nemen.

Voorzichtigheid is hier geboden; Als niet 100% duidelijk is wat de oorzaak is van een patroon, mag je niet direct conclussies trekken en is er misschien wel nader onderzoek nodig. Een patroon kan zijn dat vakman X gemiddeld 10% langer over zijn taken doet dan zijn collega’s. Dit hoeft natuurlijk niet persee slecht te zijn. Voor hetzelfde geld, krijgt deze vakman door zijn ruime ervaring, de meer uidagende klussen toebedeeld.

Doel

Artificial Intelligence klinkt natuurlijk heel sexy, maar het gebruik ervan is geen doel opzich. Het is één van de technieken uit de gereedschapskist van PCA. Door kunstmatige intelligentie in te zetten om te automatiseren en inzicht te geven, creëren de oplossingen van PCA nog meer waarde voor onze klanten.

Op deze manier worden we samen met de klant slimmer, beter en sneller!

Ga terug naar het nieuws overzicht