• Veelgestelde vragen

      Vragen? Check onze FAQ

      Gratis proefaccount
    • Veelgestelde vragen

      Vragen? Check onze FAQ

      Gratis proefaccount
    • Veelgestelde vragen

      Vragen? Check onze FAQ

      Gratis proefaccount
    • Veelgestelde vragen

      Vragen? Check onze FAQ

      Gratis proefaccount

Alan Turing: De Wiskundige Tovenaar die de Code Kraakt

Stel je voor: een geniale wiskundige die de sleutels tot het digitale tijdperk in zijn broekzak had en in zijn vrije tijd een beetje de Tweede Wereldoorlog hielp winnen. Maak kennis met Alan Turing, de man die computers liet dromen en nazi’s nachtmerries bezorgde.

Terwijl de wereld in chaos verkeerde, zat Turing in Bletchley Park, als een ware Sherlock Holmes, puzzels te kraken. Zijn meesterwerk? Het ontcijferen van de Enigma-code, waardoor hij de Duitsers te slim af was en een flinke bijdrage leverde aan het verslaan van de vijand. Met zijn machine, die de basis zou worden van de moderne computer, veranderde hij niet alleen het verloop van de oorlog, maar ook de loop van de geschiedenis.

Maar daar stopte de magie niet. Na de oorlog bedacht Turing het concept van kunstmatige intelligentie. Hij vroeg zich af: “Kunnen machines denken?” In plaats van in een kristallen bol, tuurde hij in de toekomst en ontwierp de beroemde Turing-test, om te bepalen of een machine net zo slim kon zijn als een mens. Spoiler alert: Siri en Alexa zouden Alan’s goedkeuring vast en zeker willen verdienen.

Hoewel hij tijdens zijn leven niet de erkenning kreeg die hij verdiende, is Alan Turing nu een legende. Zonder hem zouden we nog steeds met pen en papier puzzels oplossen in plaats van op onze smartphones te swipen. Dus hier is een high-five voor Turing, de man die de wereld liet zien dat de kracht van logica en een flinke dosis genialiteit alles mogelijk maakt. Bedankt, Alan, voor het openen van de deur naar de digitale wereld en het geven van een nieuwe definitie aan het woord ‘genie’.