• Veelgestelde vragen

   Vragen? Check onze FAQ

   Gratis proefaccount
  • Veelgestelde vragen

   Vragen? Check onze FAQ

   Gratis proefaccount
  • Veelgestelde vragen

   Vragen? Check onze FAQ

   Gratis proefaccount
  • Veelgestelde vragen

   Vragen? Check onze FAQ

   Gratis proefaccount

Mijn ervaring als afstudeerstudent bij PCA

– Emy Hogeman

Begin februari startte ik aan het spannendste onderdeel van mijn opleiding: afstuderen. In eerste instantie had ik geen idee bij welk bedrijf ik wilde afstuderen, zolang de opdracht maar leuk was en het bedrijf dicht bij mijn woonplaats lag.

Laat ik mezelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Emy en ik ben een vierdejaarsstudent Creative Business aan Hogeschool Saxion. De afgelopen vier maanden heb ik gewerkt aan een marketing- en sales gerelateerde opdracht voor PCA. PCA is een bedrijf in Raalte dat software ontwikkelt voor bedrijven met een buitendienst, zodat zij zo efficiënt mogelijk kunnen werken. Nu vraag je je misschien af, hoe kan een Creative Business-student hieraan bijdragen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: als Creative Business-student hou ik me bezig met marketing en communicatie en elk bedrijf heeft dit nodig om zichzelf op de kaart te zetten.

Future Tech Salland

Ik heb mijn afstudeerstage gevonden door een oproep te plaatsen op LinkedIn, waarin ik onder andere mijn interesses had aangegeven. Even later kreeg ik een bericht van Future Tech Salland, een organisatie die jongeren helpt met het vinden van een (afstudeer)stage in Salland, de regio waar ik woon. Future Tech Salland is gekoppeld aan verschillende bedrijven, waaronder PCA. Ik kreeg een bericht van de hub manager dat er bij PCA een opdracht voor mij zou liggen. Het voordeel van het vinden van een (afstudeer)stage via Future Tech Salland is dat het naast het afstuderen ook verschillende workshops aanbiedt. Zo leer je ook andere studenten kennen van andere aangesloten bedrijven in Salland en kun je sparren over je afstudeeropdracht en stage. Naast de workshops hebben we ook andere leuke activiteiten gedaan, zoals padellen, een escaperoom bezoeken en een evenement bijwonen in het Heracles Stadion.

Ik had al eerder ervaring met een bedrijf dat (afstudeer)stagiaires koppelt aan bedrijven, omdat ik mijn vorige stage heb gedaan bij Innovatiehub Salland. Zowel bij Innovatiehub Salland als bij Future Tech Salland is dit mij enorm goed bevallen. Er zijn zoveel mooie bedrijven in onze omgeving, waar vaak geen weet van is. Ik vind het dus een heel tof initiatief om de jongeren hier in de regio te houden.

Mijn afstudeeropdracht

Toen ik eenmaal op gesprek ging bij PCA, was ik heel enthousiast over het bedrijf en de opdracht. PCA werkt met ‘account-based marketing’, een domeingeoriënteerde aanpak waarbij specifieke sectoren worden getarget. PCA werkt al voor veel verschillende domeinen en wilde graag nieuwe branches ontdekken waarin ze nog niet actief waren. Uit onderzoek bleek dat waterschappen een mogelijk nieuw domein konden vormen. Hier heb ik de afgelopen vier maanden onderzoek naar gedaan. Ik heb de opdracht als zeer leerzaam en leuk ervaren. Het was voor mij een uitdaging, omdat de opdracht meer aan de harde marketingkant ligt dan aan de creatieve kant. Toch heb ik de opdracht met beide handen aangegrepen en met succes.

Afstuderen bij PCA

Ik heb PCA ervaren als een enorm leuk afstudeerbedrijf. Wanneer je aan software denkt, denk je al snel aan stoffig en saai, maar mijn afstudeerstage was allesbehalve dat. Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad, mede dankzij de leuke collega’s. Iedereen is druk bezig om op zijn/haar manier de software te verkopen, maar ze hadden altijd tijd om met me mee te denken en om mijn vragen te beantwoorden. Daarnaast werd er tussen het werken door af en toe eens gedart, deden we samen mee aan een EK-poule en vergeet de vrijmibo niet 😉.